14 Ocak 2014 Salı

Aztek Takvim Tekerleği Nasıl Yapılır?


Aztek Takvim Tekerleği Nasıl Yapılır?
Bir Aztek takvimi 13 aya bölünmüş 260 günden oluşmakta ve her ay da 20 gün içermektedir. Aztekler ritüellerini ve festivallerini gerçekleştirmek için takvim tekerlekleri kullanmaktaydılar. Bu şekilde takvimi yapan antik insanlar bu tekerlekler içinde yer alan her bir bölmeye tanrılarının sembollerini çizmekteydi. Eğer Aztek yılını kutlamak istiyor ve onların tanrılarını hatırlamak istiyorsanız, kendi Aztek takvimtekerleklerinizi basit el sanatı tekniklerini kullanarak hazırlayabilirsiniz. Ayrıca, hazırlayacağınız bu takvim eviniz için de güzel bir dekorasyon seçeneği olacaktır. 

Talimatlar

1. İlk olarak 2 adet yuvarlak şablon bulun. Bu iş için kâse ya da boru biçimli kutuların (konserve kutusu gibi) diplerini kullanabilirsiniz. Yalnız bu dairesel şablonlardan birinin diğerinden 3 cm kadar daha büyük olmasına dikkat edin.

2. Kullanacağınız dairesel yapıların üzerine karton koyarak bu materyallerin boyutunda ortasında kalacak büyüklükte bir daire daha kesin.

3. Cetvelle dairelerin tam ortasını bulup buraya küçük bir x işareti koyun.

4. Her bir dairenin çevresini ölçün.

5. Daha sonra en küçük dairenin çevresine göre hesaplayacağınız büyüklükte Aztek takviminde olduğu gibi çizerek 13 eşit parçaya bölün. Bu en küçük daire saat olarak kullanılacak ancak, 12 numara yerine bu saate 13 Aztek rakamını yazın.

6. Diğer orta büyüklükteki daireyi de yine çevresine göre hesaplayacağınız büyüklükte çizerek 13 eşit parçaya bölün ve yine aynı şekilde ayları temsil etmesi için 1’den 13’e kadar Aztek numaralarını verin.

7. En büyük daireyi ise yine çevresine göre hesaplayacağınız bu kez çizerek 20 eşit parçaya ayırın. Bu kez her bir bölmeye güneş, çiçek, hava, su gibi 20 Aztek tanrısından birini sırayla çizin.

NOT: Eğer çizim yeteneğiniz iyi değilse, Aztek rakam ve tanrı sembollerini internetten bulup yazdırıp keserek, daha sonra da ilgili bölmelere yapıştırarak kullanabilirsiniz.

8. Daha sonra bu 3 daireyi tam orta noktasından birbirine sabitleyin. Bu şekilde saatler ve günler döndürüldükçe aylar da tek tek geçecek ve her ay bir tanrıyı ziyaret etmiş olacaksınız. Kısacası her ay başka bir tanrının ayı olacak. 

0 yorum :

Yorum Gönder

Sosyal Medyada Paylas

Ara