23 Ocak 2014 Perşembe

Okul, Ev ve Diğer Aktivitelerinizi Nasıl Dengelemelisiniz?

İş ve okul hayatında yapmamız gereken işler bizi meşgul ederken, ev hayatı ve diğer aktivite ve ilgi alanlarımız için de vakit ayırmamız gerekmektedir. Genellikle bir alana gereğinden fazla önem vermemiz ise diğer alanlarda başarısız olmamıza ve bu da mutsuzluğa yol açacaktır. Sizler için okul, ev ve diğer aktivitelerinizi dengelemeniz için birkaç ipucu verebiliriz.

Talimatlar

1. İlk olarak aktivitelerinize nasıl öncelik vereceğinizi öğrenmeniz gerekmektedir. Hangi aktivitenin sizin için en önemli olduğuna karar verin ve bu sizin için önemli alanda başarmak için gerekli olan çabayı sarfedin. Ev işlerinizi yapmak, ailenize vakit ayırmak, okul ve işle ilgili projelerinizi gerçekleştirmek ve kendi özel hayatınız için yeterli vakitleri ayırın ve bu işlerin her birini uygulayacağınız planlama sayesinde başarıyla tamamlayın.
2. Temponuzu kendinize göre ayarlamayı bilmelisiniz. Çok fazla aktivite yaparak aşırı meşgul bir insan olmayı ya da çok stres altına girmeyi istemezsiniz. Rahat edebileceğiniz bir hız ayarlayın ve çalışmak ve mutlu olacağınız aktiviteleri yapmak için kendinize yeteri kadar zaman verin. Her aktivitenin arasına dinlenebilceğiniz zamanlar bırakın ve zaman ayarlarken aktivitelere yetişmek için vakit bırakmayı da unutmayın.
3. Sınavlarınızı, önemli tarihleri ve saatleri, unutmamanız gereken diğer olayları planlayabileceğiniz kişisel bir plan defteri oluşturun. Ya da bir elekronik organizer alabilirsiniz. Düzenli bir plan tutmak farklı aktiviteleriniz arasında denge oluşturmanıza ve yapmak istediklerinizi unutmamanıza yardımcı olacaktır.
4. Yakındaki aktivitelere odaklanın ve disiplinli olun. Eğer işteyseniz iyi bir performans göstermeye ve gerekli bütün görevleri tamamlamaya odaklanın. Okul konusunda ise ders çalışmaya ve gerekli ödev ve projeleri yapmaya yeterli zaman ayırın. Yapmak istediğiniz aktivitelerin tümünü yapamazsanız eğer bu aktivitelerden en çok sevdiğinizi yapmalısınız. Diğer yandan evde ailenizle olduğunuz zaman ise onlara odaklanın ve birlikte zaman geçirmeye özen gösterin. Her aktiviteye ayrı ayrı disiplinli davranmanız ise sizi başarıya götürecek en önemli husustur.
5. Tüm aktiviteleri ayrı ayrı değerlendirin. İşteyseniz işiniz ile ilgili olanları, evdeyseniz ev işlerini ve ailenize vakit ayırmayı, etkinlik yapıyorsanız da onunla ilgili olan işleri yapın. Asla hiçbir işinizi birbirine karıştırmayın ve bir iş için diğer işin zamanından çalmayın.
6. Rahatlamak ve aklınızı temizlemek için kendinize zaman ayırın. Sözü edilen zamanı hiç bir şey yapmadan dinlenerek geçirmeniz oldukça önemlidir. Yine geçirdiğiniz boş zaman ve aktif zaman arasında da bir denge olması gerekmektedir. Bu rahatlama zamanını da ailenizle dışarıda gezerek ve sevdiğiniz şeyleri yaparak geçirmeniz oldukça avantajlı olacaktır. 


0 yorum :

Yorum Gönder

Sosyal Medyada Paylas

Ara