18 Şubat 2014 Salı


Wordpress Dünyada en yaygın kullanılan  sistemlerinin başında gelmektedir. Gerek seo açısından gerekse kullanım kolaylığından daha bir çok sebep Wordpress kullanımını arttırmaktadır. Açık kaynak kodlu ve devamlı geliştirilmeye açık olan Wordpress sık sık güncellenmektedir. Herhangi bir kod, program bilginiz olmasa bile çok rahat şekilde Wordpress site kurulumunu yapabilir ve sitenizi yayınlamaya başlıyabilirsiniz. Herhangi bir sorun olduğunda arama motorlarında takıldığınız yerle ilgili arama yaparak bir çok çözüme ulaşabilirsiniz. Son çıkan güncel sürümlerini Wordpress admin panelinden tek tıkla yeni sürüm güncellemesini yapabiliyorsunuz.

Wordpress Kurulumu Nasıl Yapılır

İlk önce Worpress Son Güncel Sürümü indiriyoruz. Daha sonra Rar'dan dosyaları kolay ulaşabileceğiniz bir yere çıkartıyorsunuz örneğin masa üstüne. Şimdi bu dosyaları FTP aracığılıyla hostumuza aktarıcaz.Bunun için FileZilla programını öneriyorum.FileZilla ile dosya aktarımı nasıl yapılır aşağıda göreceksiniz.

FileZilla Kullanımı Resimli Anlatım

FileZilla programını indirip bilgisayarınıza kurduktan sonra aşağıdaki resimlerde olduğu gibi site bilgilerinizi hostunuza bağlanmak için yazın. En üst sol menü kısmından Dosya >>> Site Yöneticisine tıklayın.




Açılan ekranda Yeni Site >> site adınız >> Sunucu >> Buraya domain adınız veya hostunuzda verilen ıp adresinizle bağlanabilirsiniz. Port kısmı boş kalsın. İletişim Kural ve Şifreleme bölümünü ellemiyoruz.
Daha sonra, Giriş Türü: Normal >> Kullanıcı adı ve Parola alanına Hosting Firmanızdan aldığınız bilgileri yazıyorsunuz. Hesap ve Notlar alanınada herhangi bir kısa not yazabilirsiniz. Sunucumuza bağlanmak için bağlan butonuna tıklıyoruz.

FileZilla FTP Programıyla Site Dosyalarını Sunucuya ( Host'a ) Gönderme

Wordpress dosyalarının olduğu klasörü açıp içindekilerinin hepsini işaretleyip ( Tümünü Seç ) sitemizin ana dizinine atıyoruz. Ana dizin neresi bilmeyenler için wwwpublic_html veya httpdocs klasörü içindedir.Linux hostinglerde "public_html" Windows Hostinglerde "httpdocs" dizinidir. Hosta göre değişebilmektedir, bunu Hosting sağlayıcınızla görüşüp öğrenebilirsiniz.
 Genelde kulanılan public_html dizinidir. Buraya seçtiğimiz tüm dosyaları sürüklüyerek atıyoruz.Dosyalar sunucuya gönderilirken bizde cpanele giriş yaparak veri tabanı oluşturucaz.

Cpanelde Veritabanı Nasıl Oluşturulur Resimli Anlatımı

İlk önce host yetkilisinden almış olduğunuz bilgilerle cpanele giriş yapıyorsunuz. Daha sonra aşağıdaki resimleri takip ederek MySqL veritabanı oluşturabilirsiniz.

1. MysqL Database Wizard yazan simgeye tıklayın.

2.Çıkan sayfada veritabanı ( Database) oluşturmak için database adı yazıyoruz.



3.Kullanıcı adı ve şifremizi belirledikten sonra create user butonuna tıklıyoruz.

4.ALL PRIVILEGES kısmından hepsini işaretliyoruz.



Database oluşmuş oldu.

Dosyaların FTP'ye atılma işlemi bittikten sonra, sitenize giriş yapın www.x.com gibi kendi domain sayfanıza girdikten sonra karşınıza bu ekran çıkıcak


Burada bir ayar dosyası oluştur'a tıklayın.


Daha sonra üstteki ekranda az önce oluşturduğumuz Database bilgilerini giriyoruz.Veritabanı sunucu ve tablo ön eki kısmına dokunmayın.Gönder butonuna tıkladıktan sonra açılan bu sayfaya admin bilgilerimizi ve site başlığımızı yazdıktan sonra kurulumu tamamlıyoruz.Burada istenen kullanıcı adı şifre ve mail adresi siteye giriş yaparken kullanacağınız admin giriş bilgileridir.
Wordpress admin giriş paneli www.siteadi.com/wp-admin

Artık siteniz hazır,gerisi istediğiniz gibi düzenlemenize ve içerik girmenize kalmış.
 Hayırlı Olsun...
Anlatım bana aittir kaynak göstermeden alıntı yapılması yasaktır.

Buda Sinan İşler isimli arkadaşın videolu olarak wordpress kurulumu anlatımı.

Wordpress Kurulumu Youtube Videolu Anlatım



2 yorum :

  1. Verdiğiniz bilgiler oldukça açıklayıcı olmuş. Wordpress kurulumunu hiç bilmeyen birisi dahi buradaki adımları takip ederek kurulum yapabilir. İşe yarar bilgileriniz için teşekkür ederim. İyi çalışmalar.

    YanıtlaSil
  2. Faydalı olabilirsek ne mutlu bize.Değerli yorumunuz için teşekkürler.

    YanıtlaSil

Sosyal Medyada Paylas

Ara