19 Ocak 2014 Pazar

Kamera Nasıl Çalışır?


Bir Kameranın Anatomisi

Bir kameranın parçaları basitçe söylenmek istenirse, bu parçalar küçük delikli veya pencereli karanlık bir kutu ve resimleri kaydetmeye yarayan siyah duvarın içinde bazı fotografik ortamlar şeklinde sıralanabilmektedir. Günlük kameralarda karanlık kutunun yerine kameranın gövdesi gelmektedir. Teknik olarak diyafram olarak adlandırılan açıklık, kameraya giren ışığı odaklamak için buzlu camdan üretilmiş lenslerle kaplanmıştır. Lensler ve diyafram arasında kameranın gövdesine ışık girmesi için açılan bir objektif kapağı bulunmaktadır. Resimlerin kaydedilmesini sağlayan fotografik ortam ise filmdir.

Kamera Lensleri Tarafından Işık Odaklanır

Lenslerin şekli ışığın nasıl odaklanacağını belirlemektedir. Bazı lensler uzaktaki nesneleri odaklamak için dizayn edilmişken, diğerleri ise yakın nesneleri odaklamak için şekillendirilmiştir. Tam bir odaklama olması için kameradan uzakta ya da kameraya yakın nesneleri odaklayan lenslerin hareket etmesi gerekmektedir.

Diyafram Kamera İçine Ne kadar Işık Geçeceğini Kontrol Eder

Geniş bir diyafram kameranın içine çok fazla ışık girmesine izin verir ve bu da düşük ışık fotoğrafçılığı için oldukça iyi bir özelliktir. Fakat büyük bir diyafram odaklanma oranını da azaltmaktadır, bu nedenle fotoğrafçı odaklamayı çok dikkatli yapmalıdır. Diğer yandan, küçük diyafram kameranın içine az ışık girmesine neden olacak ve bu da parlak ışık fotoğrafçılığı için iyi olan bir özelliktir. Küçük bir diyafram odaklanma oranını genişletecek ve bu da fotografçının daha odaklanma hatalarını daha da çok sınırlandıracaktır. Birçok kamerada bulunan diyafram fotografınız için en iyi ışığı alacağınız şekilde ayarlanmıştır.

Objektif Kamera İçine Ne kadar Uzunlukta Işık Gireceğini Kontrol Eder

Kameranın objektif düğmesine (deklanşör) basıldığında objektif kapağı hafifçe açılmaktadır. Objektif kapağının açık kalma süresi, poz süresi olarak adlandırılmaktadır. Çok hızlı poz süresi kamera içine daha az ışığın girmesine neden olurken, hızlı poz süreleri aksiyon ve parlak ışık fotoğrafçılığı için idealdir. Diğer yandan, yavaş poz süreleri doğa ve az ışık fotoğrafçılığı için uygun olmaktadır.

Işık Halindeki Görüntü Filme Aktarılır

Objektif kapağı açılırken, kamera lensleri kameranın arka kısmında bulunan filme ışığı odaklamaktadır. Daha sonra, film görüntüyü kaydetmek üzere ışık ile kimyasal reaksiyona girmektedir. Filmin tüm rulosuna ışık temas edene kadar kameranın üzerinde bulunan kol film karelerini kare kare ilerletmektedir. Görüntüler kaydedildikten sonra film ek bir ışığa maruz kalırsa, orijinal görüntüler kararmaktadır. Filmin gelişene kadar ışık geçirmez kutu içinde tutulmasının nedeni de budur.

Işıkla Reaksiyonu Durdurulan Filmin Geliştirilmesi

Kamera içinde film ışıkla maruz kalıp fotoğraf oluşunca, film kartuşuna tekrar sarılır ve geliştirilmek üzere dışarı çıkarılır. Geliştirme işlemi filmin kartuşundan çıkarılması ve filmin gelen ışıkla olan reaksiyonunu durdurmak için kimyasallar içinde muamelesi olmak üzere iki aşamayı içermektedir. Sözü edilen aşamaların hepsi tamamen karanlıkta gerçekleştirilmektedir. Film gelişince ise, dikkatlice ışığa maruz bırakabilir ve fotoğraf baskısı yapmak için hazır hale gelmektedir.

0 yorum :

Yorum Gönder

Sosyal Medyada Paylas

Ara