5 Mart 2014 Çarşamba

Viktorya Dönemindeki Kadın Sorunları Nelerdir?


1837 yılından 1901 yılına kadar Kraliçe Viktorya’nın kurallarının hâkim olduğu Viktorya dönemi sadece monarşinin hâkim olduğu bir dönem olmakla kalmamış aynı zamanda da kadınlar açısından bazı değişikliklerin olduğu da bir dönem olmuştur. Ancak bu değişiklikler yine de çok kısıtlı olmuştur. Viktoryadönemindeki kadın sorunları şu şekilde özetlenebilir;

Meslekler

Bu dönemde kadınların yapabileceği meslekler sınırlı olmakla birlikte, daha çok çocuk bakıcılığı üzerineydi. Genelde erkekler dışarıda çalışır, kadınlar ise evde çocuk bakımı ve ev işlerini üstlenirdi. Bu nedenle de kadınların çoğu pek çalışacakları iş bulamadılar. Bazı kadınların buldukları ve profesyonelleştikleri işler ise daha çok öğretmenlik ve hemşirelik gibi işler oldu. Bu dönemde yaşayan Elizabeth Garrett doktor olmak için var olan düşünce yapısıyla oldukça savaşmış bir kişidir. Ancak, hayalini gerçekleştirmek için çok fazla güçlükle mücadele etmiştir.


Seçme Hakkı

Viktorya döneminde İngiliz Parlamentosu’nda görev alan kadınlar dahi genel seçimlerde oy verme hakkından yoksundu. Birçok erkek hatta birçok kadın dahi bu durumda bir yanlışlık görmüyor ve birçok kişi parlementoda kadınların oy kullanmasının hastalıklı bir fikir olacağını düşünüyordu. Döneme hakim olan bir diğer düşünce ise kadınların seçme konusunda çok kararsız olduğu ve bu nedenle de görevlerinin ev içinde kalması gerektiği yönündeydi. Viktorya döneminin sonlarına doğru ise kadınlarında oy kullanması gerektiği düşüncesi yayılmaya başladı. Bu düşüncenin yayılmasına Millicent Fawcett gibi isimler önderlik etti. 1918 yılına kadar İngiliz kadınlar oy kullanma hakkından yoksun bırakıldı.

Evlilik

Viktoryadöneminde yaşayanlarda hakim olan düşünce kadının yerinin kocasının yanı olduğu ve görevinin ise ev işleri ve çocuk bakımı olduğu yönündeydi. Bu da Viktorya döneminin başlarında kadınlara evlenme ve boşanma konularında çok az hak ve özgürlük verilmesi anlamına geliyordu. Örneğin, boşanmış bir kadın kocasından hiçbir mülk talep edemiyordu. 1882 yılında çıkarılan yasa sonucunda anca kadınlar kendi mülkiyet hakkını kazandı.


0 yorum :

Yorum Gönder

Sosyal Medyada Paylas

Ara