GDO Nedir? Nasıl Yapılır? Yararları ve Zararları
GDO,
genetiği değiştirilmiş organizmalar teriminin baş harflerinden oluşan bir
kısaltmadır. GDO’lu ürünler ise tarım ürünlerinin daha çok üretilmesini, daha
verimli olmasını, üretim alanlarının kısıtlı ve insanların çok kalabalık
olmasından dolayı birim alandan daha fazla ürün alınmasını ve son olarak da verimliliği
arttırmak için tarımsal üretimin hastalık ve zararlılardan hatta zararlı çevre
koşullarından korunmasını sağlamak amacıyla biyoteknolojik uygulamalarla
genetik olarak değiştirilmiş ürünleri ifade etmektedir. GDO bitkilerde
uygulanabileceği gibi tarımın hayvansal üretim gibi diğer kısmında da
uygulanmaktadır. Peki, GDO’lu ürün üretmek için kullanılan biyoteknolojikuygulamalar nelerdir?
GDO’lu Ürün Nasıl Üretilir?
Bilindiği
gibi organizmaların bütün fenotipik ve genotipik özellikleri nükleik
asitlerinde (yani DNA ve RNA’larında) bulunmaktadır. Bu özelliklerin ise
değiştirilmesi mümkündür. İşte GDO bu özelliklerin değiştirilmesiyle yapılmaktadır.
Sözü edilen değişiklikler ise iki şekilde yapılabilir;
1. DNA’da bulunan herhangi bir özelliğe ait genin yerine başka bir organizmadan gen aktarılması
2. DNA’da bulunan genin biyoteknolojik uygulamalarla farklılaştırılması sayesinde organizmaya yeni bir özellik kazandırılması
1. DNA’da bulunan herhangi bir özelliğe ait genin yerine başka bir organizmadan gen aktarılması
2. DNA’da bulunan genin biyoteknolojik uygulamalarla farklılaştırılması sayesinde organizmaya yeni bir özellik kazandırılması
Genel olarak iki şekilde yapılabilen GDO’lu ürünlerin üretim aşamaları ise aşağıdaki şekildedir.
1. İlk olarak kaynak hücreden istenilen özelliği
aktaracak gen elde edilir. Bu genin genomdan alınabilmesi için kullanılan
enzimler restriksiyon endonükleazlardır.
2. Elde edilen gen özel ve seçilen bir organizmada
çoğaltma işlemine tabi tutulur.
3. Çoğaltma işleminden sonra aktarılmak istenen gen
bir vektör aracılığıyla hedef DNA iplikçiğine DNA-ligaz enzimi yardımıyla
eklenir. Bu sayede organizmanın bünyesinde bu yeni geni üretmesi sağlanır.
4. Organizmada yeni gen üretilmeye başlanınca
üretilen gen istediğimiz özellik için gerekli proteini sentezler. Bu şekilde
GDO’lu ürün üretilmiş olur.
GDO’lu Ürünlerin Yararları ve Zararları
GDO’lu
ürünlerin insan sağlığı için bir tehlike teşkil edip etmediği günümüzde hala
tartışılan bir konudur. Bu konunun çözüme kavuşturulamamasının en önemli nedeni
ise henüz etkilerinin insanlar üzerinde görülebilmesi için gerekli sürenin
geçmemiş olmasıdır. Deney hayvanları üzerinde sonuçlandırılmış birçok deneme
olmasına rağmen, insanlar üzerinde aynı etkiyi gösterip göstermeyeceği de kesin
değildir. Ancak, her şeyde olduğu gibi GDO’lu ürünlerin de yararlı yanları
olduğu gibi zararlı yönleri de bulunmaktadır.
Yararları
- GDO sayesinde besinler istenilen özelliklere kavuşturulmakta, daha dayanıklı, cazip ve kaliteli hale getirilebilmektedir.
- Ürünlerin verimleri arttırılmakta ve bu sayede de açlık probleminin önüne geçilebilmektedir.
- Tarımsal ürünlerin en büyük problemi olan hastalık ve zararlılarla mücadele edilebilir.
- Bazı ilaçlar GDO sayesinde daha fazla miktarlarda ve daha ekonomik olarak üretilebilir.
Zararları
- Aktarılan genler bitkilerin polenlerinin yayılması gibi yöntemlerle çevreye yayıldığı için genetik kirlilik yaratabilir.
- Alerjik reaksiyonlara neden olabilir.
- Ekosistemdeki zinciri ve dengeyi bozabilir.
- İnsanlarda ve hayvanlarda çeşitli kanserlere neden olabilir.
0 yorum :
Yorum Gönder