26 Ocak 2014 Pazar

Çin Geleneklerine Göre Yeni Yıl Nasıl Kutlanır?


Çin yeni yılı baharın habercisi olarak 31 Ocak 2014 tarihinde neşe, şenlik ve büyük bir festival ile kutlanacak. Bahar zamanı yeni başlangıçlar, yenilenmeler kısacası yenilikler için en iyi zaman dilimidir. Bu tarihin ay takvimine göre yeni bir başlangıcın tarihi ve feng shui tedavileri için de en iyi zaman olması nedeniyle yılbaşı olarak kabul edildiği bilinmektedir. Bahar şenliği kutlamaları ise Çin’de yeni yılın kutlanma tarihi olan 30 Ocak 2014’te başlayacak ve on beş gün devam ettikten sonra 14 Şubat 2014 günü yağılacak Fener Festivali ile sona erecektir. Peki, 31Ocak 2014 Çin Yeni Yılı geleneksel olarak nasıl kutlanacak? Bilgi verelim.

Ev Temizliği ile Şenliğe Hazırlık Başlar

Şenlik başlamadan önce festivalin önemli bir kısmını ev temizliği oluşturmaktadır. Ev temizliği ile kötü şansın ve negatif etkinin kapının dışına itilerek uzaklaştırılacağına inanılmaktadır. Bu rituel sonucunda ayrıca sırayla iyi şansın evinize ve yaşamınıza gireceği düşünülmektedir. Ayrıca, temizliğe tüm aile bireylerinin katılmasıyla yapılan dayanışma da aile bağlarını kuvvetlendirmektedir.


Geleneksel Dekorasyon Kullanılır

Ev temizliğinden sonra geleneksel ögelerle evin dekore edilmesi kısmına geçilir. Dekorasyonda kural evi minimalist ve şık hale getirmek, fakat süslemelerde aşırıya kaçmamaktır. Örneğin, dalında duran bozulmamış bir çift portakal yerleştirmenin mutluluk getireceği düşünülürken, yeni başlangıçların ve yeniden doğuşun habercisi nilüfer simgesini evin bir köşesine yerleştirebilirsiniz. Diğer yandan, dekorasyon sırasında şans getirmesi amacıyla ise kırmızı renk kullanılmaktadır.


Yılbaşı Arifesinde Ailecek Akşam Yemeği Yenir

Yılbaşı tüm ailenin bir araya geldiği özel bir gündür. Bu nedenle de bu gecede tüm ailenin bir araya gelerek geleneksel bir akşam yemeği yemesi oldukça önem taşımaktadır. Sözü edilen yemek genellikle yeni yıl için dua etmek için yapılan tapınak ziyaretinden sonra gerçekleştirilmektedir.


Işıklı Havayi Fişekler Kullanılır

Sözü edilen havai fişekler kullanılarak ve bambu yakılarak bir gürültü yaratılmakta ve böylece de kötü ruhların kovulduğuna inanılmaktadır.


Arkadaşlar Ziyaret Edilir

İlk beş gün akraba ve arkadaşlar ziyaret edilir. Sadece kutlamaların üçüncü günü evden çıkmak için uygun görülmez.

Diğer yapılan aktiviteler ise bereket getirmesi için kırmızı zarflar içinde aile büyüklerinin para dağıtması, sans getirdiğine inanılan renklerde kıyafetler giyilmesi, eğlenceli festival yiyeceklerinin ikram edilmesi ve düzenlenen geçit törenlerine katılınması şeklinde sıralanabilmektedir. 

0 yorum :

Yorum Gönder

Sosyal Medyada Paylas

Ara